Haptonomie is een wetenschap die het lichamelijk en geestelijk gevoelsleven van de mens bestudeerd. Zij richt zich op het gevoel van aanraking, nabijheid en contact binnen menselijke relaties. Ons gevoel is een mechanisme dat onbewust prikkels verwerkt waarop we reageren. Het wordt gezien als communicatie-instrument waarbij, naast lichamelijk contact, ook lichaamshouding en beweging centraal staan.

De therapeutische toepassing van haptonomie richt zich op zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Het doel van haptotherapie is het opnieuw in contact komen met je eigen gevoel. 

Bij overweldigende of aanhoudende gebeurtenissen en bij hevige en langdurige emotionele en/of lichamelijke pijn ontstaat er een hoge activatie van ons centraal zenuwstelsel: stress. Hierbij sluiten we ons (onbewust) af van ons gevoel. 

Bij haptotherapie leer je ervaren dat je je gevoelsmechanisme bewust kan hanteren. Hierdoor word je je weer bewust van het gebruiken van je eigen vermogen. Door een vertrouwd gevoel daalt het stressniveau en kom je tot emotionele beleving en verwerking van lichamelijke en psycho-emotionele klachten. Haptotherapie zet dus een bewustwordingsproces in gang, waardoor er een basisgevoel van veiligheid, evenwicht en zelfvertrouwen kan ontstaan.

Meer weten?
Maak een afspraak en ontdek wat haptotherapie voor jou kan doen.

afspraak maken ->

oefeningen